T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KIRŞEHİR / MERKEZ - Zahide Zehra Garring Ortaokulu

TEV- Garringler

TÜRK EĞİTİM VAKFI (TEV)

TEV, 4 Mayıs 1967 tarihinde merhum Vehbi Koç´un önderliğinde eğitime gönül vermiş 201 Türk aydını tarafından bu misyonla kurulmuştur. Kurucular, o gün, gönlü yüce halkımıza aşağıdaki çağrıyı yapmışlardır.

Vakfın ilk Başkanlığına Dr. Nejat Eczacıbaşı seçilmiştir. Bu görevi 7 Kasım 1969-25 Şubat 1996 tarihleri arasında Vehbi Koç ve 28 Mart 1996-25 Temmuz 2001 tarihleri arasında Ahmet Aydın Bolak yürütmüştür. Vakıf Resmi Senedinde 26 Haziran 2001 tarihinde yapılan değişiklik sonucu Mütevelliler Heyeti ile Yönetim Kurulu Başkanlıkları birbirinden ayrılmış ve 26 Temmuz 2001 tarihinde Mütevelliler Heyeti Başkanlığına Ord.Prof.Dr.Sulhi Dönmezer ve Yönetim Kurulu Başkanlığına Ömer Dinçkök 3 yıllık süre için seçilmişlerdir.

TEV, kuruluşundan bu yana geçen 38 yıl içinde, yurtiçinde 135.436 ve yurtdışında 1.021 öğrenciye burs vererek eğitim olanağı sağlamış, yurdumuzun çeşitli yörelerinde 14 ilköğretim okulu, 1 Anadolu Lisesi, 1 Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi, 1 Toplum Eğitim Merkezi, 1 Çıraklık Eğitim Merkezi, 2 öğrenci yurdu yaptırmış ve eğitim konusunda 2 araştırma gerçekleştirmiştir. 1 Ağustos 2001 tarihinden beri Kocaeli İli, Gebze İlçesi, Muallim Köy mevkiinde bulunan muhtaç ailelerin üstün zekalı ve yetenekli çocuklarına parasız yatılı eğitim veren "Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi"ni işletmektedir.

http://www.tev.org.tr/index.asp

 

Türk Eğitim Vakfı ' nın değerli bağışçılarından Merhum Zahide Zehra Hanım , İstanbul ' da dünyaya geldi. İyi eğitim görerek , altı yabancı dil öğrenen Zahide Hanım bir Danimarka şirketinin İstanbul temsilciliğinde çalışmaya başladı. Burada tanıştığı , ülkemizi ve insanlarımızı çok seven Karl Johannes Garring ile evlendi.

İş nedeniyle daha sonra Tahran ' a giden Garring çifti burada 37 yıl kaldılar.    

1982 yılında Danimarka ' ya giden Garring ailesi 1984 yılında Zahide Hanımın isteğiyle ortak bir vasiyetname hazırlayarak İran ' da elim bir trafik kazasında kaybettikleri tek oğulları Knud Refi Garring adına bir vakıf kurdular. Bu vakfın gelirlerinin Türk Eğitim Vakfına aktarılacak büyük bir kısmı ile Türkiye ' de ihtiyaç duyulan bölgelerde okullar yaptırılmasını , sağlık kuruluşlarına tıbbi teçhizat temin edilmesini , maddi olanaktan yoksun başarılı öğrencilere verilmesini vasiyet etti.

" ÇAYAĞZI TEV ZAHİDE ZEHRA GARRING İLKÖĞRETİM OKULU" işte bu değerli vasiyetçilerin isteklerini yerine getirmek üzere Türk Eğitim Vakfı tarafından 1995 yılında yaptırılmıştır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.11.2012 - Güncelleme: 28.12.2021 15:16 - Görüntülenme: 2987
  Beğen | 0  kişi beğendi